Το παλάτι του Νέστωρ έφτασε στο αποκορύφωμα της δύναμής του μεταξύ 1300 και 1200 π.Χ. και βρίσκεται σε προνομιακό σημείο της μεσσηνιακής γης με εκπληκτική θέα στον κόλπο του Ναυαρίνου. Είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μυκηναϊκά παλάτια στην Ελλάδα και βρίσκεται σε απόσταση 39 χιλιομέτρων βόρεια της Φοινικούντας.
Ήρθε στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του 1940. Η αίθουσα του θρόνου με τη μεγάλη κυκλική εστία, ένα καλά διατηρημένο μαρμάρινο λουτρό και τα διάφορα κεραμικά που χρησιμοποιούνται για την αποθήκευση προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο και τα αιθέρια έλαια, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.
Νέστωρας: Ο σοφός Βασιλιάς της Πύλου και το Παλάτι του.
Ο Νέστωρας ήταν γιος του Νηλέα, ίδρυτή της Πύλου (Ναυαρίνου), και της Χλωρίδας. Πήρε το προσωνύμιο Γερήνιος, από τη Γερήνια, πόλη της Μεσσηνίας, όπου για καλή του τύχη βρισκόταν, όταν ο Ηρακλής σκότωσε τον Νηλέα και έντεκα από τα παιδιά του (επειδή ο Νηλέας αρνήθηκε να τον βοηθήσει στην εξάγνισή του για τον φόνο του Ιφίτου) και έτσι σώθηκε.
Σύμφωνα με την Μυθολογία, έλαβε μέρος μαζί με τους Λαπίθες στον πόλεμο εναντίον των Κενταύρων, στην Αργοναυτική εκστρατεία, στο κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου και στον Τρωικό Πόλεμο. Ο Όμηρος τον παρουσιάζει ως σοφό και συνετό γέροντα, που οι συμβουλές του ακούγονταν με σεβασμό από όλους τους Αχαιούς.