Σε απόσταση μικρότερη των 11χλμ. βρίσκεται η πόλη της Μεθώνης με ένα από τα πιο σημαντικά, από οχυρωματικής άποψης, Κάστρα στον Ελλαδικό χώρο. Κτισμένο στη σημερινή του μορφή από τους Ενετούς, ουσιαστικά είναι μια καστροπολιτεία, καθώς καταλαμβάνει έκταση 95 περίπου στρεμμάτων και διαθέτει ένα εξαιρετικό φυσικό λιμάνι, το οποίο, για αιώνες, υπήρξε σταθμός για τους προσκυνητές των Αγίων Τόπων, αλλά και των εμπορικών πλοίων κατά τη μετακίνηση τους από την Δύση στην Ανατολή και αντίθετα.
Ιστορικά Στοιχεία
Κατά την περίοδο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας υπάρχουν αναφορές για την αυτονομία που δόθηκε στη Μεθώνη από τον αυτοκράτορα Τραϊανό, καθώς και την σημαντική ενίσχυση των οχυρώσεών της.
Τον 11 αιώνα, η Μεθώνη είναι μια από τις πόλεις-λιμάνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, για την οποία δόθηκε στους Ενετούς το προνόμιο της ελεύθερης μετακίνησης των εμπορευμάτων τους. Η Μεθώνη θα γνωρίσει για 300 περίπου χρόνια σημαντική ακμή ως εμπορικό λιμάνι των Ενετών και θα οχυρωθεί από τους ίδιους, σε μεγάλο βαθμό, παίρνοντας την σημερινή της μορφή.
Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, η πόλη της Μεθώνης παρέμεινε στα χέρια των Τούρκων.
Το 1825 αποβιβάζεται στο λιμάνι της πόλης ο Ιμπραήμ και την χρησιμοποιεί ως βάση εξορμήσεως των Αιγυπτίων στη Πελοπόννησο.
Τέλος, το έτος 1828 ο γαλλικός στρατός, υπό τον Μαιζών, καταλαμβάνει τη πόλη από τους Αιγύπτιους, αμαχητί, ο οικισμός και ο πληθυσμός της Μεθώνης μεταφέρεται εκτός των τειχών, οπότε και το κάστρο, ουσιαστικά, ερημώνεται.