Φρούριο Νιόκαστρου στη Πύλο

Σε απόσταση 21 περίπου χλμ. και 25 λεπτά οδήγησης, βρίσκεται του φρούριο Νιόκαστρο, εντός της Πύλου. Το Νεόκαστρο ή Νέο Ναβαρίνο (ονομασία σε αντιπαραβολή με το Παλαιό Ναβαρίνο) χτίστηκε αρχικά το 1573μ.χ. από τους Οθωμανούς στο στρατηγικό σημείο στο δυτικό άκρο της Πύλου, επάνω σε λόφο, προφυλάσσοντας μεγάλο μέρος του κόλπου του Ναβαρίνο.

Η πόλη της Πύλου είναι ιδανική για οικογένειες. Διαθέτει την παραδοσιακή πλατεία των Τριών Ναυάρχων, με τα μεγάλα Πλατάνια που προσφέρουν δροσιά κατά τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και άπλετο χώρο για το παιχνίδι των παιδιών. Πέραν της επισκέψεως στο Νιόκαστρο αλλά και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πύλου, μπορείς να απολαύσεις το μπάνιο σου στη μικρή παραλία δίπλα από το λιμάνι της Πύλου άφοβα. Επίσης διαθέτει και πληθώρα επιλογών σε καταστήματα και εστιατόρια Μεσογειακού φαγητού, παραδοσιακών γλυκών και εδεσμάτων, που μπορείς να απολαύσεις είτε δίπλα στη θάλασσα, είτε κάτω από την επιβλητική σκιά των αρχαίων Πλατάνων.

Ιστορικά Στοιχεία

Το φρούριο με την ονομασία Νιόκαστρο, κτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1573, σε μια προσπάθεια τους να προστατεύσουν τη νότια είσοδο στον κόλπο του Ναβαρίνου, το λιμάνι και τον εμπορικό θαλάσσιο δρόμο που ένωνε τον Δυτικό κόσμο με τον Ανατολικό και αντίστροφα, μετά την ήττα τους σε ναυμαχία που έγινε στη περιοχή. Μεταξύ της περιόδου 1686-1715 καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Το 1821 οι Έλληνες επαναστάτες κατέλαβαν το Νιόκαστρο και το διατήρησαν έως το 1825, όπου παραδόθηκε στον Ιμπραήμ μετά από σθεναρή αντίσταση των Ελλήνων. Τον Οκτώβρη του 1827 επενέβησαν οι στόλοι των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, ώστε να αναγκάσουν το Ιμπραήμ να σταματήσει τις λεηλασίες στην ευρύτερη περιοχή της Πελοποννήσου, αναγκάζοντας τον σε ναυμαχία και νικώντας τον. Η σημερινή Πύλος χτίστηκε το 1830 εκτός των τειχών του φρουρίου, το οποίο εγκαταλήφθηκε. Ο δε χώρος που κάποτε ήταν η ακρόπολη του Φρούριου, μετατράπηκε σε φύλακές.

Το Νιόκαστρο έχει μοντέρνα στοιχεία Φρούριων, σε σύγκριση με άλλα μεσαιωνικού τύπου, καθώς τη περίοδο που χτίστηκε για την διεξαγωγή των πολεμικών συρράξεων χρησιμοποιούνταν πυροβόλα όπλα. Έτσι, τα τείχη του έχουν μεγάλο πάχος, για να μπορούν να αντέξουν τους ισχυρούς κανονιοβολισμούς τον τότε πυροβόλων. Επίσης διαθέτουν μικρή κλίση ώστε τα βλήματα κατά την πρόσκρουση να εξοστρακίζονται ως ένα βαθμό με αποτέλεσμα η κρούση να είναι πιο ήπια. Έχει ισχυρούς προμαχώνες, με τους δυο σημαντικότερους να βρίσκονται στη πλευρά της θάλασσας για να προστατεύουν το λιμάνι και τον κόλπο. Οι λεγόμενοι Έβδομος και Αγία Μαρία. Εντυπωσιακό κομμάτι του φρουρίου είναι το νότιο τείχος του, το οποίο ενώνει την ακρόπολη με τον Έβδομο προμαχώνα, όπου ονομαζόταν η Μεγάλη Βέργα. Στο ψηλότερο σημείο, και το πιο ευάλωτο του Φρούριου, χτίστηκε η ακρόπολη η οποία διαθέτει άνυδρή τάφρο στο εξωτερικό της, έξι προμαχώνες και θέσεις στις επάλξεις των τειχών της, για 60 περίπου κανόνια. Η είσοδος στο φρούριο ήταν μέσω της Νοτιοανατολικής του πλευράς, όπου δεσπόζει η επιβλητική πύλη, με την ονομασία «Ζεματίστρα».

For privacy reasons Google Maps needs your permission to be loaded. For more details, please see our Όροι Χρήσης και Πολιτική Απορρήτου.
I Accept